Thursday, October 16, 2008

Newest Addition

Azmah, my assistant at the office delivered her third baby two days back. Alhamdulillah, both Mommy & baby boy are fine. Being the good boss that I am (ehem, ehem...), my colleague and I went to visit her at a hospital in Bangi during lunch break today.


Azmah was in the midst of baby feeding when we arrived. The little angle is such a cutie, weighing 2.6kg, all full of dark hair and thick lashes. He's going to grow up a good looking one, this baby, I assured the Mommy.

We exchanged pregnacy stories as well as the gory details of our previous deliveries. By the end of the conversation, each one of us had re-lived most of our labour room experiences. From the breaking of the water bag to the epidural to the screaming, even till the stock made it out. It is simply amazing, we, women can go through all the excruciating pains and imperturbably talk about it. Sememangnya ini lah kita yang dinamakan wanita - mother, wife, sister, friend and a super dooper, determined soul. A big pat on the back to us all !!

13 comments:

Anonymous said...

Komen Pak Malim, kucing ray yang alim.

Assalamualaikum, kata Pak Malim sambil memegang talian Telekom. Takziah diucapkan di atas pemergian Flora. Sebenarnya saya dah perasan gambar kucing cute, kata Pak Malim sambil memegang butang mute, dlm sentraal.blogspot. Tapi, saya tak suka kacau blog orang, kata Pak Malim sambil memegang parang. Jadi komen ini agak lambat, kata Pak Malim sambil memeluk wombat. Semoga Tuhan memberkati puan di atas ihsan yg ditunjukkan pada warga kucing, kata Pak Malim sambil memakai kancing.

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam Kay,

Alahaiii!...comelnya bayi tu..

Tak dapat disangkal lagi, kita pompuan ni menempuh berbagai keskitan dalam hidup ini..semua dapat kita atasi. Alhamdulillah!

Esok, Insyallah Akak akan melawat baby salah seorang rakan blogger. Babynya hanya 800gm masa di lahirkan about 2, 3 bulan lepas...sekarang dah 3 kg.

pi tengok blog dia:-

http://ceritapnut.blogspot.com

kay_leeda said...

Waalaikumsalam Pak Malim, kucing ray yang alim.

Si kucing Flora tetap diingati
Si kucing Manis menghitung hari
Besar sungguh rasa dihati
Kerna Pak Malim sudi kemari

Cerita kucing pembuka warkah
Berkelah dimana, berkasut getah?
Jangan Pak Malim tiada bermadah
Kay menunggu kan jadi gundah

Ooo...teruja nya rasa bila mendengar tuan telah meng-release butang mute itu. Terima kasih kerana sudi singgah, kecil laman blog ku ini, cybersphere saya ditebarkan.

Welcommen Pak Malim.

kay_leeda said...

Auntie Yan,

Salams to you too. Wahh...hari ni hari yg cukup best. First Pak Malim and now, Auntie Yan pun sudi singgah!!

Rasa nyer kita orang pompuan ni kalau disuruh buat jodo, tachi, t-kwando and segala macam "do-do" lagi no hal kan. Tengaok routine seharian pun cukup dah. Kalah Superwoman, catwoman.

Alhamdullilah baby rakan blogger yang akan dilawati Auntie sihat. Bukan senang nak jaga baby yang sekecil itu. My regards to her yah..(dan akan ku lawati blog nyer juga)

Madam Tai Tai said...

Thanks for the pat on my back! :)

Here's returning the gesture on your back. Pat..pat... You go, girl!

Whenever I tengok gambar newborn babies, terdetik seketika (like 1 second) perasaan to have another one. Then as fleeting as the feeling arrives, quickly reality rushes in. Oh tidak lagi....membesarkan dua ini pun sudah byk sungguh parental challenges nya.

Congrats to Azmah for giving birth to such a beautiful baby boy!

kay_leeda said...

Dear Tai Tai,

I know how you feel. But I'll just stick to 'gu-gu-ga-gaing" other people's babies lah. I have closed that department sometime back. All three pregnancies were tough. Orang wek-wek 3 bulan, I wek-wek till the day before I delivered. Itu masa dalam perut lagi, bila dah keluar, other parental challenges yg mendatang, like you said.

I'll just leave these breeding business to the youngens. (cuma I lah yg penin when they are off two solid months on maternity leave..poor Boss)

Kama At-Tarawis said...

Hear hear! You couldn't have said it any better.

tumpang lalu, kay - amboi pak malim! pegang parang la pulak? LOL

kay_leeda said...

Kak Puteri,

Yezzza..dia dah datang berparang, Pak Malim si kuching ray alim, yang kita harapkan tidah lah garang yer.

Kak Teh said...

amboi, pak malim dah sampai ke sini, kata kak teh sambil minum cappucinni!

Kay, dont you think the word multi-taskers was invented with us in mind? I dont think if men went through labour and childbirth, they can do anything more after that.

kay_leeda said...

Kak Teh,

You are absolutely RIGHT. I think if the did what we did, they'd fall flat on their face in no time. But, it's ok lah, kita ikhlas doing all those.

Yup, THE kucing ray yang alim is in here. Kena enroll kelas pantun la I after this.

MrsNordin said...

Setuju dengan kak Teh. Kalau orang laki yang beranak, sure dia tak boleh buat apa dah lepaih tu!

kay_leeda said...

MrsN,

Can you imagine depa going on extended "lenggang perut" mode. Isyy...baik leave the beranak thingy to us je lah.

Waterlily said...

Hi Kay

hmm...baby stories ye..I bet kalau men yang beranak, kat Msia (at least) maternity leave sure dapat sampai 6 bulan!! Tak pun dapat 2 years.. hahahaaa... adeii...tak boleh lah Wlily nak imagine camana rupa manja nyer diaorang ni masa dalam confinement! Kita jugak yang teruk berjaga siang malam..toksah jer la..